Mbi 2 milion kilogram mbeturina për vetëm një muaj në tri komunat ku operon KRM “Pastërtia”

Mbi 2 milion kilogram mbeturina për vetëm një muaj në tri komunat ku operon KRM “Pastërtia”

Vetëm gjatë muajit tetor Kompania Regjionale e Mbeturinave “Pastërtia”, ka bartur 2 milion e 55 mijë e 70 kilogram mbreturina nga tri komunat ku operon, Ferizaj, Kaçanik e Shtime.

Sipas të dhënave të grumbulluara nga të trija njësitë operative, del që komuna e Ferizajt prinë me mbeturina, ku kompania jonë ka bartur rreth 1 milion e 800 mijë mbeturina, të cilat I ka dërguar nëpër deponitë e ndryshme.

E dyta njësi është ajo e Shtimes e cila gjatë muajit të kaluar ka bartur rreth 260 mijë kilogram, duke I deponuar ato në Gërlicë, Velekincë të Gjilanit dhe në Prishtinë. Ndërkaq komuna e Kaçanikut në muajin tetor ka krijuar rreth 218 mijë kilogram mbeturina, të cilat I ka hequr njësia operative e KRM “Pastërtia”.

Sipas operativës së KRM “Pastërtia”, rreth 834 mijë kilogram mbeturina janë zbrazur në deponinë në Gurëz, 119 mijë janë zbrazur në Gjilan, ndërkaq këtë muaj kjo kompani është detyruar të dërgojë mbëturina për deponim edhe në Mitrovicë, gjegjësishtë rreth 32 mijë e 50 kilogram.

Sipas raportit të kompanisë “Pastërtia”, për zbrazjen e mbeturinave për muajin tetor, del që mesatarja e mbeturinave ditore në komunën e Ferizajt është 50 mijë kilogram, ndërsa në të tri komunat heq rreth 100 tonelata mbetrurinë në ditë.

Përndryshe, operativa e KRM ”Pastërtia” bën të ditur se në vend të një turni gjatë ditës, në qytetin e Ferizajt operon edhe me 5 turne shtesë për të mbajtur një ambient sa më të pastër, mirëpo përshkak të mos respektimit të orarit nga qytetarë të pandërgjegjshëm, ka raste kur krijohen mbeturina në mes të këtyre turneve.

Përveç mosrespektimit të orarit, problem tjetër mbetet edhe hudhja e mbeturinave pavend apo madje edhe atëher kur kontejnerët janë të zbrazur, ka qytetarë që I lënë anash tyre.

Përndryshe për këto dy dukuri negative “Pastërtia”, disa herë e ka ngritur zërin dhe ka kërkuar ndihmën e Inspektorarit Komunal për Mjedis dhe Policisë së Kosovës, të cilat edhe janë autoritete të cilat kanë kompetencë për ndërmarrjen e masave.

15034328_10207468070131764_835721300_o 15044637_10207468070851782_1232054465_o15034349_10207468071491798_2026910109_o 15052017_10207468071131789_1397742785_o 15052025_10207468071051787_1338388310_o 15064889_10207468071771805_532538349_o 15065083_10207468072291818_698626947_o 15065085_10207468072331819_1863920948_o